Ruim 400 kleindieren predicaat ontvangen op jongdierenkeuring

Wie zich zaterdag 9 september in de buurt van stal Roosendaal in Bennekom begaf, hoorde ongetwijfeld de kraaiende hanen. De Edese Pluimvee Vereniging organiseerde namelijk de jaarlijks jongdierenkeuring voor ruim 400 kleindieren. Op deze keuring konden de fokkers hun, in dit jaar geboren, dieren laten beoordelen door ervaren keurmeesters. Hoewel de meeste kleindieren doorgaans nog te jong zijn om te kunnen inschatten of het dier geschikt is voor de tentoonstelling, lijkt dat geen invloed te hebben op de speculatie van de kleindierliefhebbers.

Een ervaren fokker heeft in veel gevallen bij voorbaat al een indruk over de kwaliteit van zijn dier, en voelt vaak ook al aan of deze tentoonstellingswaardig is. Enkele fokkers hadden echter verkeerde verwachtingen van hun dieren, zo bleek op de keuring. ‘Een fokker kent zijn eigen dieren dusdanig goed, dat het gevaar dreigt verblind te worden voor de minpunten van het dier’ aldus de voorzitter van de pluimvee vereniging, Reijer Schothorst.

De leden van de vereniging, en bezoekers van buitenaf komen graag naar de jongdierenkeuring: ‘Het is gezellig om onder het genot van een hapje en drankje met een collega-fokker te praten over elkaars dieren, daarnaast is het leuk als geïnteresseerde bezoekers ons het een en ander vragen over bepaalde rassen’ klinkt uit de mond van een enthousiaste fokker.

De Edese Pluimvee Vereniging behartigt al bijna 100 jaar de belangen van liefhebbers en fokkers van kleindieren uit Ede en wijde omgeving. De in 1919 opgerichte vereniging kent een rijke geschiedenis. Het hoogtepunt is de jaarlijkse Kernhemshow in oktober. Dit jaar wordt deze gehouden van D.V. 19 t/m 21 oktober 2017 in sporthal ’t Riet. De voorzitter verheugd zich er nu al op: ‘Degenen die geïnteresseerd zijn in kleindieren beveel ik van harte aan om naar onze tentoonstelling te komen, meer informatie over de tentoonstelling staat op onze website’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *